تب در واقع بالا رفتن درجه حرارت بدن است که از طریق مغز صورت میگیرد. این امر با بالا رفتن درجه حرارت در اثر دمای بالای محیط (گرمای شدید و . . .) متفاوت است. در حالت طبیعی درجه حرارت بدن کودک زیر 38درجه سانتیگراد (مقعدی) است عموماً درجه حرارت بدن اگر از راه دهانی گرفته شود حدود 5/0سانتیگراد و در ناحیه زیر بغل حدود 1 سانتیگراد کمتر از راه مقعدی است.
تب نشانه مقابله سیستم ایمنی بدن با عفونت است. بسیاری از والدین از تب کردن کودکانشان به شدت نگران و دستپاچه می شوند.
باید دانست اگر دمای بدن کودک ناگهان بالا برود در این شرایط لازم است دمای بدن را پایین آورد. هنگامی که کودک خوابیده است او را زیر نظر بگیرید. زیرا سیستم ایمنی کودک هنوز کاملاً تکامل نیافته و امکان آسیب بدنی وجود دارد.
تب عموماً علامتی دال بر واکنش بدن کودک به عفونت است. سیستم دفاعی بدن کودک شامل گلبول های سفید خون است که به باکتری ها حمله کرده و آنها را از بین می برند.
یکی دیگر از دلایل تب گرمازدگی است. گرما زدگی عارضه ای خطرناک است که ممکن است بر اثر بازی کردن کودک در آفتاب یا ماندن در اتومبیلی که شیشه هایش بالاست در یک روز گرم اتفاق افتد. اگر بدن کودک بر اثر ماندن زیر آفتاب یا در فضای سربسته و گرم تب دار باشد و درجه حرارتش با در آوردن لباس ها و ماندن در محیط خنک پایین نیاید باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.
در موارد زیر باید کودک را سریعا نزد پزشک برد:
نوزاد کوچکتر از سه ماه
دمای بیش از 40 درجه سانتیگراد
کاهش وزن
تشنج مکرر یا طولانی با وجود تلاش برای کاهش تب
بروز لکههایی بر روی پوست
بیهوش شدن
گریه دائمی
چه کارهای دیگری برای کاهش تب کودک می توان انجام داد؟
-در هنگام تب، مایعات بیشتری به کودک خود بدهید تا از کم آبی بدن او جلوگیری شود. آب، سوپ و آب میوه (در سن های بالاتر) مناسب هستند.
-اگر کودک به اندازه کافی مایعات می خورد او را مجبور به خوردن غذا نکنید.
مطمئن شوید که کودک خواب و استراحت کافی دارد.
-درجه حرارت اتاق را نه خیلی زیاد و نه خیلی کم نگه دارید. لباس کودک نیز نباید خیلی گرم باشد.
-اگر کودک تان به همراه تب، لرز داشت، روی او پتو بکشید ولی پس از توقف لرز پتو را بردارید.
-برای خنک نگه داشتن بدن کودک هرگز از آب یخ یا الکل استفاده نکنید. می توانید پاها یا شکم کودک خود را با حوله خیس هم دمای اتاق خنک کنید.
چه داروهای تب بری برای کودک بی خطرند؟
با تأیید پزشک می توانید از استامینوفن و ایبوپروفن کودکان برای پایین آوردن تب استفاده کنید. (استفاده از ایبوپروفن در کودکان زیر 6 ماه توصیه نمی شود.) دوز صحیح دارو بستگی به وزن کودک دارد. سعی کنید همیشه با استفاده از یک پیمانه یا قطره چکان دوز دقیق دارو را به کودک بدهید. هیچگاه هیچ داروی تب بری را بیش از تعداد دفعات توصیه شده به کودک ندهید. تعداد دفعات معمول تجویز استامینوفن هر 4 ساعت و ایبوپروفن هر 6 ساعت است.
هیچگاه به کودک خود آسپیرین ندهید. آسپیرین ممکن است کودک را مستعد سندرم رای کند. این بیماری نادر است ولی می تواند کشنده باشد.